REITIT

Järvien reitti

Pyhä ja Näsi reitistöt

Näsi

Näsijärvireitillä on kolme runkoreittiä ja useita näiden ympärille rakennettuja matkamahdollisuuksia. Reittien varrelta ja ympäristöstä olemme hakeneet pyöräilijöille soveltuvia palveluetappeja – ruokaa, juomaa, majoitusta sekä kaikenlaista mielenkiintoista tehtävää ja nähtävää. Voit siis räätälöidä suosikkikohteidesi pohjalta parhaan reitin reissullesi!

Henkiseksi lähtöpisteeksi olemme valinneet Mustalahden Sataman Tampereella, mutta voit lähteä liikkeelle aivan mistä vain matkan varrelta, kiertää myötä- tai vastapäivään ja hyödyntää laivaa tai junaa osan matkasta.

Alla olevassa kartassa reitit ja niiden kuvaukset.

Pyhä

Pyhäjärvireitti on uudenlainen polkupyöräilijöille räätälöity matkailureitistö, joka laajentaa Pirkanmaan pyörämatkailumaailmaa etelän suuntaan yhdessä uljaan pohjoisen sisarreitistönsä, Näsijärvireitin, kanssa. Pyhä tarjoaa maukkaita ja helposti lähestyttäviä pyörämatkailumahdollisuuksia, joiden yhteydessä voit käyttää kumppaninasi myös laivaa tai junaa! Reitillä voit nautiskella kiireettömästi Pyhäjärven maisemista, lähiruoasta, kulttuurista, luonnosta ja rauhasta. Tutustu reitteihin, sekä valmiisiin matkavinkkeihin ja valitse mieleisesi. Voit myös suunnitella oman matkasi reittikarttoja ja palveluverkostoa hyödyntäen. Valmiita reittejä löytyy viisi: Maisemareitti, Laukko, Roine, Vaeltaja ja Pikku-Vanaja.

Pyhäjärvellä operoiva Hopealinjat -laivayhtiö, sekä paikallisjunat ottavat kyytiin polkupyöriä. Voit siis räätälöidä reissuasi laivoilla sekä junilla ja seikkailla osan matkaa aaltojen harjalla tai raiteiden vietävänä! Muista, että polkupyöräilijän on varattava liput laivoihin ja juniin etukäteen.

Alla esittelyssä Pyhäjärvireitin runkoreitistö ja sen solmukohdat, jonka pohjalta voit suunnitella matkasi juuri omanlaiseksesi!

Näsireitit

Rantatie

Pituus: 146 km

Matkasuositus: 2-4 päivää tai päiväreissu laivaa hyödyntäen.

Rantatie seurailee nimensä mukaisesti Näsijärven rantoja ja koukkaa vastarannalta toiselle Muroleen kanavalla. Upeita maisemia ja rauhallisia maaseututeitä, maatilamatkailua ja kiireetöntä menoa.

Patruunan polku

Pituus: 150 km

Matkasuositus: Koko kierros 2-4 päivää, etapit päiväreissuin tai 1 yö.

Patruunan polku vie matkaajan Näsijärven pohjoisille lakeuksille, jossa Virrat, Ruovesi ja Mänttä-Vilppula toivottavat matkailijan tervetulleeksi upeine kohteineen. Vieraile vaikka Torisevan rotkojärvillä, Helvetinjärven kansallispuistossa, Runebergin lähteellä tai Mänttä-Vilppulan Serlachius-museoiden taianomaisessa maailmassa.

Karhunkaataja

Pituus: 310 km

Matkasuositus: Aktiivipyöräilijälle 2-3 päivää, kulttuurimatkana 5-7 päivää.

Karhunkaataja on Näsijärvireitin Grand Tour, jossa riittää poljettavaa harjaantuneemmallekin. Torisevan ja Helvetinjärven kansallispuiston rotkojärvet ovat yhtä innostavia tänä päivänä kuin Gallen-Kallelan ja kumppanien aikaan.

Pyhäreitit

Maisemareitti

Pituus: 30 km

Matkasuositus: Päiväreissu.

Tampereen kaupungin luoma Pyhäjärven Maisemareitti on erinomainen ensiaskel pyörämatkailun maailmaan. Kierros onnistuu kiireettömänä päiväreissuna myös koko perheen kanssa. Matka on täynnä Pyhäjärven upeita saarimaisemia ja palvelut ovat koko ajan lähelläsi.

Pikku-Vanaja

Pituus: 45 km

Matkasuositus: Päiväreissu.

Vanajaveden pohjoista osaa sivuava kierros kuljettaa polkijaansa mm. Visavuoren taideaarteiden, Sääksmäen pitkien siltojen ja Ilolan maatilaidyllin huomassa. Reitti kulkee läpi Valkeakosken ja Akaan Toijalan, joten matkan varrelle voi suunnitella runsaasti näkemistä ja kokemista!

Roine

Pituus: 75 km

Matkasuositus: 1-2 päivää.

Roineen aallot kutsuvat polkijaa maalauksellisine maisemineen. Reitin itäpuolen harjut haastavat, mutta palkitsevat selättäjänsä monin verroin. Harjun näkötornilta avautuvat kansallismaisemat ovat ruokkineet niin tunnettuja taiteilijoita kuin taivaanrannan maalareita sukupolvesta toiseen.

Laukko

Pituus: 110 km

Matkasuositus: 1-3 päivää.

Laukontori ja Laukon kartano, eli Laukosta Laukkoon – tämä reitti on täynnä historiaa. Pyörän selässä reissu on todellinen kartanoiden kiertoajelu! Matkan voi puolittaa laivareissulla Laukon kartanolle tai Laukon oman bussin kyydissä. Molempiin voi ottaa pyörän mukaan. Muista toki varata lippusi etukäteen!

Vaeltaja

Pituus: 170 km

Matkasuositus: 1-4 päivää.

Vaeltajan kyydissä matkaat eteläisen Pirkanmaan kulttuurimaisemissa ja historiallisissa kohteissa. Tähän seitsemän kuningaskunnan kierrokseen kannattaa lähteä kiireettä, sillä näkemistä on paljon! Matkalla koet aitoa pirkanmaalaista elämää, näet pysäyttäviä harjumaisemia ja pääset tutustumaan niin museo- kuin taideaarteisiin ja herkulliseen lähiruokaan.