
Pyhä
Järvien reitti
Pyhäjärvireitti
Pyhäjärvireitillä on viisi runkoreittiä ja useita näiden ympärille rakennettuja matkamahdollisuuksia. Reittien varrelta ja ympäristöstä olemme hakeneet pyöräilijöille soveltuvia palveluetappeja – ruokaa, juomaa, majoitusta sekä kaikenlaista mielenkiintoista tehtävää ja nähtävää. Voit siis räätälöidä suosikkikohteidesi pohjalta parhaan reitin reissullesi!
Henkiseksi lähtöpisteeksi olemme valinneet Laukontorin sataman Tampereella, mutta voit lähteä liikkeelle aivan mistä vain matkan varrelta, kiertää myötä- tai vastapäivään ja hyödyntää laivaa tai junaa osan matkasta.

Pyhäreitit
Maisemareitti
Pituus: 30 km
Matkasuositus: Päiväreissu.
Tampereen kaupungin luoma Pyhäjärven Maisemareitti on erinomainen ensiaskel pyörämatkailun maailmaan. Kierros onnistuu kiireettömänä päiväreissuna myös koko perheen kanssa. Matka on täynnä Pyhäjärven upeita saarimaisemia ja palvelut ovat koko ajan lähelläsi.
Pikku-Vanaja
Pituus: 45 km
Matkasuositus: Päiväreissu.
Vanajaveden pohjoista osaa sivuava kierros kuljettaa polkijaansa mm. Visavuoren taideaarteiden, Sääksmäen pitkien siltojen ja Ilolan maatilaidyllin huomassa. Reitti kulkee läpi Valkeakosken ja Akaan Toijalan, joten matkan varrelle voi suunnitella runsaasti näkemistä ja kokemista!
Roine
Pituus: 75 km
Matkasuositus: 1-2 päivää.
Roineen aallot kutsuvat polkijaa maalauksellisine maisemineen. Reitin itäpuolen harjut haastavat, mutta palkitsevat selättäjänsä monin verroin. Harjun näkötornilta avautuvat kansallismaisemat ovat ruokkineet niin tunnettuja taiteilijoita kuin taivaanrannan maalareita sukupolvesta toiseen.
Laukko
Pituus: 110 km
Matkasuositus: 1-3 päivää.
Laukontori ja Laukon kartano, eli Laukosta Laukkoon – tämä reitti on täynnä historiaa. Pyörän selässä reissu on todellinen kartanoiden kiertoajelu! Matkan voi puolittaa laivareissulla Laukon kartanolle tai Laukon oman bussin kyydissä. Molempiin voi ottaa pyörän mukaan. Muista toki varata lippusi etukäteen!
Vaeltaja
Pituus: 170 km
Matkasuositus: 1-4 päivää.
Vaeltajan kyydissä matkaat eteläisen Pirkanmaan kulttuurimaisemissa ja historiallisissa kohteissa. Tähän seitsemän kuningaskunnan kierrokseen kannattaa lähteä kiireettä, sillä näkemistä on paljon! Matkalla koet aitoa pirkanmaalaista elämää, näet pysäyttäviä harjumaisemia ja pääset tutustumaan niin museo- kuin taideaarteisiin ja herkulliseen lähiruokaan.

Tähtikohteet ja mahtivinkit

Suomen kuningatar Kaarina Maununtytär, Pyhä Birgitta sekä lammas nimeltä Salli
Kun etsii kartasta mielenkiintoisen näköistä reittiä Roineen ja Pyhäjärven rantoja pitkin, muodostuu Tampereen alapuolelle houkuttelevan muotoinen elokuinen ”omppu”. Tätä reittioptiota tutkiessani huomasin miettiväni Kangasalan Kaarina

Yliluonnollinen Pyhä-Näsi osa II: Taneli Santala ja Matti Mutila
Kuten todettua, Yliluonnollisen Pyhä-Näsin edellisessä osassa käsitellyn Hurstisten pariskunnan toiminta ei ollut yksittäinen irrallinen ilmiö, vaan osa Ruoveden seudun pitkää noitien ja tietäjien traditiota. Yliluonnollisen Pyhä-Näsin toisessa osassa tutustutaankin kahteen tämän jatkumon 1800-lukulaiseen edustajaan, Taneli Santalaan ja Matti Mutilaan.

Yliluonnollinen Pyhä-Näsi osa I: Heikki ja Hetastiina Hurstinen
Pyhä-Näsi-reitistön paikkakuntiin liittyy runsaasti tarinoita yliluonnollisista sattumuksista ja salatieteisiin vihkiytyneistä henkilöistä – noidista, tietäjistä ja parantajista. Erityisen paljon tällaista tietoa liittyy Ruoveteen ja sen lähikuntiin. Aiempina vuosisatoina Ruovesi onkin ollut laajalti tunnettu noitapitäjänä, ja tätä mainetta on hyödynnetty myös nykypäivänä – järjestetäänhän paikkakunnalla joka kesä Noitakäräjät-tapahtuma.

Mitä pakata mukaan pyöräretkelle?
Vuodenaika toki määrittelee varusteiden tarpeita, sekä se yöpyykö majapaikassa vaiko teltalla, mutta aloitetaan nyt ensi alkuun varustelistaa JOS retkeilet kesällä ja yövyt majoituksessa. Eli tämä pakkaamistyyli ei sisällä telttayöpymisiä, vaan esim. aitta- ja maaseutumajoituksia.

Emil Wikströmin veistoksia Pyhä-Näsin maisemissa
Pyhä-Näsin seutu oli huomattavassa asemassa oman aikansa ehkäpä merkittävimmän suomalaisen kuvanveistäjän, Emil Wikströmin (1864–1942) elämässä. Useilta Pyhä-Näsin paikkakunnilta löytyy Wikströmin elämän keskeisiä tapahtumapaikkoja, tärkeimpänä epäilemättä hänen Sääksmäellä eli nykyisin Valkeakoskella sijaitseva ateljeekotinsa Visavuori, ja alueelle on myös sijoitettu runsaasti hänen julkisia teoksiaan.

Vaeltaja 2
“Elokuussa matkustaessa on mahtavinta päivän lämpötilat, sillä syksyn viileys leijuu jo ilmassa, mutta ehdottomasti parasta on tuoksut. Omenoiden sato on ollut taas joka paikassa yltäkylläinen ja kaikkialla pyöräillessäni täällä Hämeen sydänmailla ilman täyttää omppujen makea myski. Välillä siihen sekoittuu ruusun tuoksu (kyllä, sekin kukki useassa paikassa) ja vastaleikatun pellon omanlaisensa aromi.”

Vaeltaja 1
“Olen saanut näinä päivinäni tällä Pyhäjärven reitillä katsella lukuisia auringon kullassa kylpeviä peltoja, kuunnella loputonta ja rauhoittavaa sirkkojen konserttia ojan penkoilla, tuntea tuulen vireen kasvoillani ja miten napakasti ja mukavasti se kiskoo t-paidan selkää huristaessa alamäkiä. Näillä mutkaisten kultaisten teiden valtiaana olen saanut kulkea rauhassa, omaa tahtiani, pysähdellen, uiden ja nauttien. Lehmiä, lampaita, kurkia ja kaksi isokoskeloakin on saatellut renkain etenevää kulkijaa.”

Pyöräile laivaan!
Mikä olisikaan upeampi tapa viettää kesää ja tehdä lomamatkaa, kuin yhdistää pyöräily ja vesimatkailu! Pyöräreitistömme tarjoaa tähän mitä upeimman mahdollisuuden Pyhä- ja Näsijärven laineilla – nuo upeat vesistömme, jotka molemmat muodostavat koko Pirkanmaan pyörämatkailun läikkyvän sydämen.

Akseli Gallen-Kallelan Pyhä-Näsi
Suomen kansallistaiteilijaksikin nimetyn Akseli Gallen-Kallelan (1865 – 1931) elämä liittyy Pyhä-Näsin maisemiin monin tavoin. Tunnetuin kytköksistä lienee hänen 1890-luvun puolivälissä Ruovedelle rakennuttamansa erämaa-ateljee Kalela, mutta taiteilijan jälkiä löytyy myös Visuvedeltä, Mänttä-Vilppulasta, Keuruulta, Tampereelta ja Sääksmäeltä.

Maisemareitti
Pirkanmaan ja Tampereen ehkä tunnetuin pyöräilykohde Maisemareitti kiehtoo helppoudellaan, sillä voit kiertää sen yhden päivän aikana. Matkaa on kilometreissä 30, joten koukkaisuja ja lenkkejä voi siis hyvillä mielin harrastaa. Liitin omaan reissuuni sellaisia, sillä halusin käyttää koko päivän Pyhäjärven rantojen, sekä yllätyshelteisen kevään vauhdittaneen luonnon ihasteluun.
Idyllistä majoitusta Pyhäjärvireitin maisemissa
Voit varata majoituksesi suoraan Gofinlandin verkkopalvelun kautta ja tehdä matkasi suunnittelusta entistä helpompaa!
Jos et löydä majoitusta kartan kohteista, voit myös kokeilla löytää sellaisen Airbnb:n valikoimista!